İki Sarmal Gökadanın Çarpışması Görüntülendi
Göreve başladığından bu yana evrendeki gözümüz kulağımız olan ve birçok büyüleyici manzarayı yakalayan James Webb Uzay Teleskobu, galaksiler, yıldız oluşumu ve kozmosun ortaya çıkışıanlamamıza yardımcı olacak görüntüler göndermeye devam ediyor.
Son manzaralar ise Gelecekte galaksimiz de içinde olacak. bir süreçle ilgili büyüleyici detayları ortaya çıkarır; iki galaksinin ‘çarpışma’ süreci. Arp 220 adı verilen bu oluşum, birleşme sürecindeki iki sarmal gökadadan oluşuyor ve bu gökadalar 700 milyon yıl önce ‘çarpışmaya’ başladı.
Galaksilerin birleşme süreci, devasa bir ‘ışık patlaması’ olan yeni bir yıldızın doğuşunu tetikledi.
Bizden 250 milyon ışıkyılı uzaklıkta bulunan ve iki gökadadan oluşan Arp 220, aynı zamanda bize ‘en yakın’ olanıdır. Üç galaksi birleşmesinin ortasından en parlak olanı. NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu, daha önce 1.200 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bu ana galaksilerin çekirdeklerini keşfetmişti. Bu iki galaksinin birleşen çekirdeklerinin her biri, yıldız oluşumunu besleyen “halkalar” ile çevrilidir.
Devasa güçlerin ortaya çıktığı bu sürecin görüntüsü ise şöyle: bir trilyondan fazla Güneş Işığı.Karşılaştırıldığında, Samanyolu Galaksisi sadece on milyar Güneş parlaklığında…
Yakından incelemek isterseniz;
Hubble daha önce aynı görüntüyü böyle görüntülemişti;